Co to jest kąpiel wodna ? Jak ją przygotować ?
Jak rozpuszczać czekoladę w kąpieli wodnej?
Jeśli spotkaliście się z tym terminem w moich przepisach, lub innych książkach kucharskich, i nie bardzo wiecie jak do tego podejść, już wyjaśniam.
Kapeli wodna ma na celu bardzo powolne dozowanie temperatury do rozpuszczanej substancji.
To bardzo przydatne przy produktach, które szybko się przypalają, jak czekolada, cukier, ser. Lub gdy nie chcemy by się zagotował np.białka albo potrzebujemy pod ręką wciąż zagrzanego składnika.
Aby przygotowac kąpiel wodną potrzebujemy dwóch naczyń
- Garnka lub żaroodpornej miski, którą ustawimy z wodą na gazie
- Mniejszej miseczki z uszkami lub rączką, która zmieści się w tę pierwszą, jednocześnie zapierając się o brzeg tak by nie wpadła do środka .
Naczynia należy ustawić jedno w drugie, tak by mniejsze było zanurzone w gotującej się wodzie na jakieś 3 cm. Lub było nieznacznie nad wodą. Pierwszy sposób jest szybszy.
Podczas rozpuszczania czekolady, ważne jest by pokroić składniki na kawałki podobnej wielkości, oraz delikatnie mieszać. Dzięki temu czekolada będzie rozpuszczać się równomiernie i nie przypali się.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz