poniedziałek, 20 maja 2013

Jak rozpoznać świeżą rybę ?

W internecie można znaleźć wiele podpowiedzi jak wybrać świeżą rybkę na stronie pewnej hurtowni znalazłam bardzo ładny i konkretny poradnik ze zdjęciami. Bardzo chętnie się z wami nim podzielę i niech sobie wisi jako podpowiedz do wszystkich moich przepisów.


                                 Ryba świeża                     Oznaki        utraty     świeżości

Oko
Oko błyszczące, źrenica czarna, brak zmętnień. Gałka oczna płaska lub lekko wypukła.ZdjęcieZdjęcieźrenica zmętniała, pokryta mlecznobiałym nalotem. Gałka oczna zapadnięta, wysuszona, w skrajnych wypadkach lekko pofałdowana.

Skóra i mięśnie. Test „odcisku palca”.
Skóra jednolita, błyszcząca, sprężysta, bez ran i ubytków. Mięso zwarte, sprężyste, sztywne. Po naciśnięciu palcem na grzbiet zagłębienie szybko wraca do pierwotnego kształtu.ZdjęcieZdjęcieSkóra matowa, bez połysku. Liczne ubytki łusek. Widoczne przebarwienia, rany, wrzody, ogniska pleśni. Brak sprężystości mięsa na grzbiecie. Po naciśnięciu palcem pozostaje zagłębienie, mięśnie nie powracają do pierwotnego kształtu.

Ości
Żebra (ości) trwale przytwierdzone do powłok brzusznych, nawet po ich znacznym rozłożeniu.ZdjęcieZdjęcieOd strony wewnętrznej żebra (ości) odchodzą wyraźnie od powłok brzusznych – im bardziej, tym świeżość ryby mniejsza.

Skrzela
Skrzela krwistoczerwone. Widoczne listki skrzelowe. Bez przebarwień, plam i ubytków.ZdjęcieZdjęcieSkrzela bladoróżowe, różowobrązowe. Brak możliwości zaobserwowania pojedynczych listków skrzelowych. Wszystkie listki stanowią jedną bezkształtną, pulchną masę.

Płetwy
Jednolite, wilgotne, o naturalnym kształcie.ZdjęcieZdjęciePoszarpane, przesuszone, z nienaturalnymi ubytkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz