W internecie można znaleźć wiele podpowiedzi jak wybrać świeżą rybkę 
na stronie pewnej hurtowni znalazłam bardzo ładny i konkretny poradnik 
ze zdjęciami. Bardzo chętnie się z wami nim podzielę i niech sobie wisi 
jako podpowiedz do wszystkich moich przepisów.
  |                                  Ryba świeża                |       Oznaki        utraty     świeżości | 
  | Oko | 
  | 
| Oko błyszczące, źrenica czarna, brak zmętnień. Gałka oczna płaska lub lekko wypukła. |   |   | źrenica zmętniała, pokryta mlecznobiałym nalotem. Gałka oczna zapadnięta, wysuszona, w skrajnych wypadkach lekko pofałdowana. | 
  | Skóra i mięśnie. Test „odcisku palca”. | 
  | 
| Skóra jednolita, błyszcząca, sprężysta, bez ran i ubytków. Mięso
 zwarte, sprężyste, sztywne. Po naciśnięciu palcem na grzbiet 
zagłębienie szybko wraca do pierwotnego kształtu. |   |   | Skóra matowa, bez połysku. Liczne ubytki łusek. Widoczne 
przebarwienia, rany, wrzody, ogniska pleśni. Brak sprężystości mięsa na 
grzbiecie. Po naciśnięciu palcem pozostaje zagłębienie, mięśnie nie 
powracają do pierwotnego kształtu. | 
  | Ości | 
  | 
| Żebra (ości) trwale przytwierdzone do powłok brzusznych, nawet po ich znacznym rozłożeniu. |   |   | Od strony wewnętrznej żebra (ości) odchodzą wyraźnie od powłok brzusznych – im bardziej, tym świeżość ryby mniejsza. | 
  | Skrzela | 
  | 
| Skrzela krwistoczerwone. Widoczne listki skrzelowe. Bez przebarwień, plam i ubytków. |   |   | Skrzela bladoróżowe, różowobrązowe. Brak możliwości 
zaobserwowania pojedynczych listków skrzelowych. Wszystkie listki 
stanowią jedną bezkształtną, pulchną masę. | 
  | Płetwy | 
  | 
| Jednolite, wilgotne, o naturalnym kształcie. |   |   | Poszarpane, przesuszone, z nienaturalnymi ubytkami. | 
 
 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz